Специален аукцион отбелязва 100 години от рождението на американската фотографка Рут Оркин,

...
Специален аукцион отбелязва 100 години от рождението на американската фотографка Рут Оркин,
Коментари Харесай

Момиче зад обектива: пионерката Рут Оркин

Специален аукцион отбелязва 100 години от рождението на американската фотографка Рут Оркин, която приживе обикаля света и създава история в една сфера, до тогава напълно доминирана от мъже.

Родена през 1921 година, Рут получава първия си фотоапарат на 10 години и незабавно стартира да снима приятелите и учителите си. Това, което завещава на историята обаче, са безсмъртните фрагменти, запечатали стила на 50-те сред Ню Йорк и Флоренция.

Може би една от най-известните й фотографии е " Американско момиче в Италия ", която надживява освен авторката си, само че и славата на основната героиня. Снимката се появява за пръв път в септемврийския брой на  " Космополитън "  през 1952 година, след което е оповестена в десетки издания и придобива международна популярност.

 Снимката е направена през 1951 година, когато Оркин отпътува за Израел като фотограф на списание Life Magazine, а оттова за Флоренция, където среща своята другарка и актриса Джинкс Алън. Двете беседват за своите прекарвания като обикалящи света млади дами и на Оркин й идва концепцията да запечата в фотоси няколко такива момента.

Така тя основава серията от фотографи, наречена " Не се опасявай да пътуваш сама ", като снима своята другарка до момента в който прави покупки на пазара, пресича улиците на Флоренция, пътува в трамвай или флиртува с млади мъже в локално кафене. След като Оркин вижда по какъв начин всички мъже впиват погледите си в Алън, я моли да мине още един път и прави единствено две фотоси, които стават известни в целия свят.

Тя не стопира да пресъздава ситуацията в Ню Йорк с присъщата за стила си топлота – прегърнати хора пред кино, боса жена в дъжда, четящи списания деца – и придава на героите си достолепие и значителност. Снима непрекъснато, прави филми, преподава и издава книги чак до гибелта си. Умира от рак през 1985 година на 63-годишна възраст.

 
Кукерите през погледа на един английски фотограф
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР